Voor alle ouders

Kinderen lopen en fietsen graag naar school. Hoe draag jij bij aan een verkeersveilige schoolomgeving? Kom in beweging, met en voor je kind.

Materialen voor ouders

Download materiaal waar jij als ouder mee aan de slag kan gaan. Denk aan een actieweek, ga op buurtsafari met de kids of ga aan de slag met een haal- en brengbeleid.

Bekijk materialen

‘Ik moet meteen door naar mijn werk’, ‘de route naar school is niet veilig genoeg’, ‘het is te ver/ te koud/te nat’, ‘mijn kind kan niet goed fietsen/ heeft geen goede fiets’. Herkenbaar? Er zijn heel veel redenen om je kind met de auto naar school te brengen in plaats van lopend of met de fiets. Tussen de 30% en 50% van de ouders brengt hun kinderen dan ook regelmatig met de auto weg. Een op de drie leerlingen fietst zelfs nooit naar school. Terwijl kinderen het zelf veel leuker vinden om lopend of fietsend naar school te gaan dan met de auto en dit voor de groep veiliger en gezonder is.

Chaotische verkeerssituaties bij school
De gevolgen? Het zorgt er mede voor dat kinderen dagelijks te weinig bewegen, niet goed leren omgaan met het verkeer, niet zelfstandig naar school kunnen. En heel belangrijk: het drukke haal-en breng-autoverkeer zorgt bij veel scholen voor chaotische en onveilige verkeerssituaties. Dat geeft ouders weer een extra reden om hun kinderen niet te laten lopen of fietsen.

Zo belanden we samen in een vicieuze cirkel. Een cirkel die jij als betrokken ouder kunt doorbreken! Lees hoe jij de school kunt helpen, hoe je andere ouders betrekt en bij wie je terecht kunt voor hulp. We hebben ook veel handige tools en tips voor je!

In actie met en voor je kind

Download materiaal voor een actieweek, ga op buurtsafari met de kids of ga aan de slag met jullie haal- en brengbeleid.

Bekijk downloads

Dit kun je als ouder zelf doen

Er zijn veel manieren om de schoolomgeving veiliger en beweegvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld het realiseren van een schoolstraat, een actieweek organiseren en het haal- en brengbeleid onder de loep nemen. Dit kun jij doen als betrokken ouder, de downloads hieronder helpen je op weg:

  • Vraag andere (verkeers)ouders of zij zich samen met jou willen inzetten voor een beweegvriendelijker schoolomgeving. Vraag of er op school iemand werkt die deel wil nemen aan jullie actiegroep.
  • Wordt verkeersouder op school.
  • Bied de schooldirecteur of verkeersouders je hulp aan. Bijvoorbeeld om zaken uit te zoeken, het haal-en brengbeleid onder de loep te nemen of een ouderenquête te maken en uit te zetten.
  • Organiseer samen een actieweek rond vaker fietsen en lopen.
  • Deel de flyer met tips uit onder de ouders.

Meer doen? Hier kun je terecht
Het veiliger en beweegvriendelijker maken van jullie schoolomgeving kun je als ouder niet alleen. Bij bijvoorbeeld het realiseren van een schoolstraat of veilige schoolroute heb je hulp nodig. Onder andere van school en van andere ouders. De Fietsersbond en andere aanbieders kunnen je hierbij helpen.

Fietsersbondvrijwilliger in de buurt
De Fietsersbond zet zich lokaal in voor alle fietsers, maar denkt ook actief mee over een veilige omgeving voor alle weggebruikers. Hier kun je zien waar de vrijwilligers actief zijn en contact opnemen. Zij denken graag samen met jou na over een loop-en fietsvriendelijker schoolomgeving. De Fietsersbond zoekt door het hele land ouders die zich er lokaal voor willen inzetten dat alle kinderen veilig naar school kunnen lopen en fietsen. Wil jij als Fietsersbondvrijwilliger actief worden bij jou in de buurt? Vul dan hier het formulier in.

Wist je dat…

  • 44% van de basisscholieren en 60% van de middelbare scholieren haalt de dagelijkse beweegnorm van een uurtje matig intensief bewegen niet.
  • Maar liefst 30% van de ouders brengt hun kinderen regelmatig met de auto naar school.
  • In sommige rijkere wijken wordt 46% van de kinderen regelmatig met de auto naar school gebracht.
  • 33% van de kinderen fietst nooit naar school, in sommige wijken is dit zelfs 48%.

De voordelen

  • Een halfuur fietsen, wat voor de meeste kinderen zeer normaal is (2 keer een kwartier op een dag) zorgt ervoor dat je lichaam de calorieën van 1 groot Magnumijsje of Cornetto verbrandt.
  • Door elke week minstens 1 keer vaker de fiets naar school te pakken, vergroot je je uithoudingsvermogen met bijna een kwart.
  • De combinatie van buitenlucht en beweging laat je bloed sneller stromen en voert afvalstoffen sneller af. Hierdoor zie je er beter uit en word je minder snel ziek.
  • Als je 20 tot 30 minuten per dag fietst, kan je ‘s avonds twee keer zo snel in slaap vallen. Goed voor de kinderen en fijn voor de ouders.
  • Tot 3 uur na het fietsen functioneren je hersenen beter dan daarvoor. Zo word je van fietsen dus slimmer.
  • De route van huis naar school is het ideale moment om praktijkervaring in het verkeer op te doen. Jouw voorbeeldgedrag en veelvuldig oefenen in de praktijk is belangrijk voor het aanleren van veilig gedrag.
  • Fietsen is goedkoper.
  • De luchtkwaliteit rond school verbetert erdoor.