Lopen en fietsen naar school

Als school lopen en fietsen stimuleren? Dat is gezond, verkeersveilig en wel zo leuk. Zet samen stappen richting vaker lopen en fietsen naar jullie school.

Materialen voor scholen

Ga op buurtsafari met de kids, deel jullie haal- en brengbeleid met ouders of gebruik de 'hoe ben jij vandaag naar school gekomen'-poster om het gesprek aan te gaan.

Bekijk materialen

Schoolstraat

Een schoolstraat is een goede maatregel om de schoolomgeving beweegvriendelijker, veiliger, prettiger en gezonder te maken. Lees hier hoe je als school aan de slag kan gaan.

Lees meer

Al die ouders die hun kinderen met de auto halen en brengen: het zorgt dagelijks voor chaotische en vaak zelfs onveilige situaties rondom je school. En steeds vaker blijkt tijdens verkeerslessen in de bovenbouw dat veel leerlingen minder lopen en fietsen, of zelfs niet eens een fiets hebben. Terwijl vaker wandelen of fietsen naar school juist zo leuk is. Daarnaast is het ook leerzaam en gezond en maakt het de schoolomgeving veiliger.

Eén op de drie kinderen fietst nooit naar school
Ouders en leerlingen weten dit ook wel maar tussen denken en doen zitten vaak allerlei – in de ogen van ouders – goede redenen om toch de auto te pakken. Maar liefst 33% van de kinderen fietst nooit naar school. Dat is toch bijzonder in een fietsland als Nederland! Hier valt dus winst te behalen. Als school kun je helpen om het gedrag van ouders en leerlingen te veranderen. Jij en je collega’s proberen ouders en leerlingen vast al te stimuleren om vaker lopend en fietsend naar school te komen. Hoe doe je dat op een makkelijke en effectieve manier die jullie zo min mogelijk tijd kost? Je hebt het immers al druk genoeg.

Zet snel stappen met deze handige tools

Op safari met de kids
Leerlingen weten zelf vaak prima wat beter en veiliger zou kunnen op hun wandel- en fietsroute naar school. Met de Buurtsafari betrek je leerlingen op een leuke en speelse wijze bij het beweegvriendelijker maken van de schoolomgeving. Dat deed bijvoorbeeld basisschool De Troubadour in Eindhoven. Bestel hieronder de papierversie van de ‘buurtsafari kids’. Je kunt ‘m hier ook zelf downloaden en printen.

Download alle materialen

Met deze tools zet je samen met je collega’s, ouders en leerlingen snel en simpel stappen richting meer lopen en fietsen. Van een helder stappenplan en handige scans tot praktische voorbeeldteksten die je meteen kunt gebruiken.

Bekijk downloads

Dit kun je nog meer doen

Jullie hebben een goed beeld van de huidige situatie: jullie weten waar de leerlingen wonen, welke routes ze nemen en vooral hoe ze naar school komen. Ook de ervaren knelpunten in de routes en schoolomgeving zijn duidelijk. De buurtpleinsafari kwamen hierbij goed van pas. Er is een helder haal- en brengbeleid wat -mede met behulp van de voorbeeldmiddelen en de autobingo- bij alle ouders bekend is. Wat nu?

  • Tijd voor actie
    Organiseer een fietschallenge, of een actieweek met veel aandacht rond vaker lopen en fietsen. Bijvoorbeeld met beloningen, spaarpunten, fietsambassadeurs, speciale verkeerslessen, een tijdelijke schoolstraat enz. Voorbeelden zijn: Groene Voetstappen en Schoolbrengweek. De Maand van de Veilige Schoolomgeving start altijd aan het begin van elk nieuw schooljaar. Voor Groningen is de HiBike game ontwikkeld, zo wordt fietsen naar school hartstikke leuk! Vraag ons gratis actiepakket aan door te mailen naar Stephanie Bathoorn s.bathoorn@fietsersbond.nl. Daarmee organiseer je snel en simpel een leuke actieweek. Bekijk verder onze aanbiederpagina voor interessante partijen.
  • Fietsen beschikbaar en veilig
    Besteed naast de verkeerslessen op school regelmatig aandacht aan veilig fietsen. Organiseer bijvoorbeeld een fietscheck samen met VVN, de lokale Fietsersbondvrijwilligers of het Repair Café. Hebben kinderen geen fiets? Verwijs ouders die dit niet kunnen betalen door naar Stichting Leergeld of Samen voor alle kinderen. De eigen gemeente kan misschien helpen bij meer aanvragen.
  • Voorzieningen op orde
    Als je wil dat meer leerlingen op de fiets komen in plaats van met de auto, dan is het belangrijk om ook te kijken naar de stallingsmogelijkheden op het schoolplein. Is er voldoende plek voor kinderen om hun fiets veilig en liefst droog te stallen? Is er een Kiss&Bike zone waar ouders die met de fiets komen, hun kinderen snel en veilig kunnen afzetten? Vaak heb je voor deze aanpassingen de medewerking van de gemeente nodig.
  • Veilige schoolomgeving
    Soms is het niet voldoende om alleen ouders en kinderen te stimuleren om vaker fietsend of lopend te komen. Dan zijn bijvoorbeeld infrastructurele of andere aanpassingen nodig om de schoolomgeving veiliger en beweegvriendelijker te maken. Aanpassingen waar je de medewerking van de gemeente voor nodig hebt. Denk aan het -al dan niet tijdelijk- realiseren van een schoolstraat, het beter markeren van de schoolzone, verkeersdrempels, goede verlichting of het zorgen voor veilige schoolroutes.

Hulp nodig? Hier kun je terecht.

Je hebt jullie situatie in kaart gebracht en weet wat er beter kan. Jullie stimuleren ouders en kinderen op verschillende manieren om vaker te lopen en fietsen naar school. Een team van leerkrachten en ouders zet zich hiervoor in. Het fietsvriendelijker en autoluwer maken van jullie schoolomgeving kun je als school vaak niet alleen. Bij bijvoorbeeld het realiseren van een schoolstraat of veilige schoolroute heb je hulp nodig. Wij koppelen je graag aan partijen die je verder op weg kunnen helpen:

  • JOGG
    JOGG zet zich in voor een samenleving waarin ieder kind gezond kan leven. Een samenleving met een gezond voedingsaanbod en genoeg ruimte en tijd om te bewegen, op plekken waar kinderen en jongeren veel komen zoals school. Meer dan de helft van de gemeenten werken met een lokale JOGG-aanpak en een JOGG-team dat je kan helpen om de schoolomgeving beweegvriendelijker te maken. Wil je meer weten? Kijk op www.jogg.nl of neem contact op via info@jogg.nl.
  • Fietsersbond
    Wil je jullie voorstellen voor een veiliger en beweegvriendelijker schoolomgeving op de agenda krijgen van de gemeente? En kun je daarbij wel wat extra hulp en expertise gebruiken? De vrijwilligers van jouw lokale Fietsersbond ondersteunen je graag. Neem voor gratis advies en doorverwijzing contact op via teamvrijwilligers@fietsersbond.nl.
  • Aanbieders
    Er zijn diverse maatschappelijke organisaties die gratis materialen ter beschikking stellen om lopen en fietsen naar school te stimuleren en de schoolomgeving veiliger te maken. Op deze pagina vind je de belangrijkste aanbieders.
  • Ouders
    Hier lees je meer over wat ouders allemaal kunnen doen.
  • Gemeente
    Hier lees je meer over de gemeente allemaal kan doen.