JOGG-regisseurs

Lees hier alle tips & tricks om aan de slag te gaan met de schoolomgeving, en ga JOGGend samen op weg naar een veilige- en beweegvriendelijke schoolomgeving.

Wie zijn aan zet?

Vorig jaar organiseerden we een serie van drie masterclasses over de Beweegvriendelijke Schoolomgeving. Rudolf Huberts en Nanda Timmerman deden mee en brachten de opgedane inzichten en kennis meteen in de praktijk.

Lees artikel

Dagelijks ben jij als JOGG-regisseur bezig om de leefomgeving van kinderen gezonder te maken. Samen met JOGG en Kenniscentrum Sport & Bewegen werken wij -Fietsersbond en Wandelnet- aan een onderdeel daarvan: een beweegvriendelijke schoolomgeving. Ben of ga jij hier als JOGG-regisseur ook mee aan de slag? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt, kosteloos: handige tools, uitgebreide informatie, praktijkvoorbeelden, expertsessies en onze helpdesk staat ook voor je klaar. Zo zet je samen met scholen, gemeente, kinderen en ouders snel de eerste stappen.

Jij zet alles in beweging
Als JOGG-regisseur ben jij de spin in het web van lokale partners die belang hebben bij of invloed hebben op het realiseren van beweegvriendelijke schoolomgevingen in jouw gemeente. Jij weet precies wie je moet benaderen bij bijvoorbeeld gemeente en scholen, kent de lokale situatie en weet waar behoefte aan is. Daarmee ben jij de onmisbare schakel die alles in beweging zet. We maken je werk graag makkelijker, zie ons uitgebreide -altijd gratis- aanbod hieronder. Ga je aan de slag als JOGG-regisseur of heb je hulp nodig, neem contact op met jouw accounthouder bij JOGG. Heb je daarnaast andere ondersteuning nodig? Neem contact via teamvrijwilligers@fietsersbond.nl.


Zet snel stappen met deze handige tools

Inventariseren
Wie kun en moet je betrekken bij het beweegvriendelijker maken van de schoolomgeving in jouw gemeente? Welke scholen willen meewerken? En wat zijn de ervaren knelpunten in de omgeving van deze scholen en schoolroutes? Met een oriënterend gesprek, de buurtsafari en inventarisatielijst krijg je een duidelijk beeld en weet je welke stappen je moet zetten.

Oriënterend gesprek
Meld je via teamvrijwilligers@fietsersbond.nl aan voor een gratis oriënterend gesprek. Samen bekijken we wat welke stappen je kunt nemen. Denk aan:

 • betrekken van relevante beleidsterreinen binnen de gemeente
 • organiseren van gezamenlijke gesprekken
 • betrekken van scholen
 • gezamenlijk invullen checklist veilige schoolomgeving
 • een schouw op locatie
 • advies over inrichtingsprincipes
 • advies over welke interventies in te zettenzijn, bijvoorbeeld een schoolstraat of veilige schoolroute.

Buurtsafari voor volwassenen en kidsversie
Trek je wandelschoenen aan en bekijk de knelpunten in de schoolomgeving ter plekke met eigen ogen tijdens een buurtsafari. En omdat iedereen zijn eigen kijk op de zaak heeft, neem je ook wat medewerkers van de gemeente mee uit verschillende domeinen. Samen zien jullie het hele plaatje. Ook scholen kunnen de buurtsafari gebruiken want op verzoek van een aantal JOGG-regisseurs maakten wij een kinderversie. Hiermee kun je leerlingen op een leuke en speelse wijze betrekken bij een beweegvriendelijke schoolomgeving.

> Download hier beide versies van de buurtsafari.

Beweegvriendelijke Schoolomgeving Scan
Krijg met de BVO Scan op een snelle en simpele manier inzicht in de beweegvriendelijkheid van een buurt, wijk, stadsdeel of schoolplein. Onder de BVO Scan vallen meerdere scans, zoals de Wijkscan en Schoolpleinscan, die antwoord geven op de vraag of inwoners in hun directe leefomgeving voldoende worden gefaciliteerd en uitgedaagd om te lopen, fietsen, spelen en sporten.

> Ga naar de Scan

Inventarisatielijst: wie heb je nodig?
Het veilig en beweegvriendelijk maken van een schoolomgeving is teamwerk. Je kunt het niet alleen en dat hoeft gelukkig ook niet. Er zijn genoeg partijen die hier belang bij hebben en graag met je samenwerken om dit te bereiken. Daarom is het belangrijk om te beginnen met het in kaart brengen van je mogelijke samenwerkingspartners. Ook met maar een paar enthousiaste en gemotiveerde partners kom je al een heel eind! De inventarisatielijst is hiervoor een handig hulpmiddel en vormt samen met de buurtsafari een prima startpunt. Download hieronder de inventarisatielijst.

Download Inventarisatielijst

Ontdek welke samenwerkingspartners er in jouw omgeving zijn om mee aan de slag te gaan.

Agenderen bij gemeente en scholen

Jij en je samenwerkingspartners zijn eruit: de schoolomgeving moet echt veiliger en beweegvriendelijker. Maar hoe zorg je dat dit onderwerp bij jouw gemeente en de scholen hoger op de agenda komt te staan zodat er écht wat gebeurt? Onze voorbeeldteksten en stappenplannen zijn eenvoudig aan te passen naar jouw lokale situatie. Gebruik ze om gemeentelijke domeinen, wethouder, collega’s, scholen en (verkeers)ouders enthousiast te maken voor jullie plannen.

Zo werkt agenderen

 1. Droombrief 
  Gericht op: Wethouder
  Inhoud: Zo ziet jullie gedroomde schoolomgeving
 2. Doe mee brief   
  Gericht op: Collega’s
  Inhoud: Inschakelen hulp bij realisatie
 3. Stappenplan ‘fietsen en lopen naar school’      
  Gericht op: Scholen
  Inhoud: Stappenplan om ouders en kinderen te betrekken
 4. Fietsvisie   
  Gericht op: Gemeente
  Inhoud: Fietsvisie van de Fietsersbond als inspiratie
 5. Stappenplan omgevingsvisie   
  Gericht op: Gemeente
  Inhoud: Stappenplan van Wandelnet als inspiratie bij opstellen omgevingsvisie


Expertsessie

Samen met JOGG en Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseerden wij een driedelige masterclass voor JOGG-regisseurs en andere betrokkenen vanuit de JOGG-gemeenten. Daarmee hielpen wij al 50 deelnemers op weg bij het werk maken van een beweegvriendelijke schoolomgeving. Bijna alle deelnemende gemeenten hebben al een school(omgeving) op het oog en een deel heeft ook al een ‘buurtsafari’ uitgevoerd. Bekijk de expertsessie met fietsprofessor, Marco te Brömmelstroet, hier terug.

Blijf op de hoogte

We houden je graag op de hoogte van nieuwe expertsessies, tools en ontwikkelingen rond de beweegvriendelijke schoolomgeving. Meld je onderaan de pagina aan voor de nieuwsbrief.

Hulp nodig? Hier kun je terecht

 • Helpdesk
  Ga je aan de slag met agenderen en kun je daarbij wel wat extra hulp en expertise gebruiken? De vrijwilligers van jouw lokale Fietsersbond ondersteunen je graag! Bel of mail naar teamvrijwilligers@fietsersbond.nl voor gratis advies en doorverwijzing naar je lokale contactpersoon. Zij kunnen je ook in contact brengen met andere netwerkpartners die je verder kunnen helpen en met JOGG-regisseurs met wie je kunt sparren.
 • Aanbieders
  Er zijn diverse maatschappelijke organisaties die (gratis) materialen ter beschikking stellen om lopen en fietsen naar school te stimuleren en de schoolomgeving veiliger te maken. Hier vind je de belangrijkste aanbieders.
 • Scholen
  Hier lees je meer over wat scholen allemaal kunnen doen.
 • Ouders
  Hier lees je meer over wat ouders allemaal kunnen doen.
 • Gemeente
  Hier lees je meer over wat de gemeente allemaal kan doen.