Veilige Schoolroutes

Het ontbreken van een veilige fietsroute is een belangrijke reden voor ouders om hun kinderen niet op de fiets naar school te laten gaan. Terecht, want veiligheid is heel belangrijk. Door een interactieve gastles en met advies van kinderen, kan de gemeente vaak vrij eenvoudig een veilige schoolroute creëren.

Luister naar de leerlingen
Het ontbreken van een veilige fietsroute is een belangrijke reden voor ouders om hun kinderen niet op de fiets naar school te laten gaan. Terecht, want veiligheid is heel belangrijk. Het project Veilige Schoolroutes richt zich op gemeenten en heeft als doel onveilige situaties op de schoolroute aan te kaarten en te verbeteren. De gemeente kan vaak met wat denkwerk en ingrepen vrij eenvoudig een veilige schoolroute creëren

Aanpak
In een interactieve gastles gaan de leerlingen, onder begeleiding van een expert van de Fietsersbond, op zoek naar de onveilige punten op hun fietsroute naar school. Dit doen zij door hun fietsroute in te tekenen op een kaart. Ze ontwikkelen met elkaar aanbevelingen voor de gemeente om deze knelpunten op te lossen. De gemeente ontvangt een volledig adviesrapport over de veiligheidsbeleving namens de kinderen, dat is geanalyseerd door de experts van de Fietsersbond.

Download de infosheet over Veilige Schoolroutes

Meer weten over het organiseren van een interactieve gastles op een school bij jou in de gemeente? In deze informatiesheet lees je er alles over.

Voor en door leerlingen
Op onder andere scholen in Eindhoven, in Houten en Groningen identificeerden kinderen (uit groep 6, 7 en 8) en ouders onveilige situaties en bedachten ook samen alternatieve routes en oplossingen. Die varieerden van een fietstunnel tot snelheidsbeperkende maatregelen voor andere weggebruikers, en van het herinrichten van een kruispunt tot een andere voorrangsregeling. De resultaten worden in een adviesrapport voorgelegd aan de gemeente. De adviesrapporten van Houten en Groningen zijn onderaan deze pagina te downloaden.

Lees in dit artikel meer over de interactieve gastlessen in Houten en Groningen.

Voordelen
De Veilige Schoolroute heeft voordelen voor de leerlingen, de ouders en de school:

  • Kinderen gaan vaker (alleen) op de fiets
  • Ouders maken zich minder over onveilige situaties op de schoolroute
  • Kinderen richten zich op het plezier van fietsen in plaats van het gevaar
  • Kinderen zich door het fietsen beter concentreren en beter leren

Meer informatie
Wil jij samen met scholen in jouw gemeente werken aan een veilige schoolroute? In 2023 gaat de Fietsersbond bij zo’n 20 gemeenten aan de slag hiermee in samenwerking met JOGG-regisseurs. Neem voor meer informatie over het project Veilige Schoolroutes contact op met info@fietsersbond.nl t.a.v. Jaap Kamminga.

Adviesrapport gemeente Houten

Lees de resultaten van de gastles in de gemeente Houten en de bijbehorende adviezen hier. Door je mailadres achter te laten wordt het rapport direct naar jou verzonden.

Adviesrapport gemeente Groningen

Lees de resultaten van de gastles in de gemeente Houten en de bijbehorende adviezen hier. Door je mailadres achter te laten wordt het rapport direct naar jou verzonden.